IZKUSTVENE ARHEOLOŠKE DELAVNICE

 

Arheološka delavnica - Na delavnici bodo udeleženci srečali pravo arheologinjo, ki jim bo predstavila svoj poklic. Mladi udeleženci bodo v premičnih peskovnikih izkopavali najdbe, del najdb pa bodo sestavili v lonček, ki ga bodo po želji okrasili in odnesli domov za spomin.

Arheološka izkustvena delavnica - Obiskovalce bomo preko vseh čutov (tip, vonj, vid, sluh, okus) seznanili z bogato kulturno dediščino koliščarjev; predstavitev gradiv in izdelave predmetov za vsakdanjo rabo in okolja v katerem so živeli.

Koliščarski voz in sekira - Starejši otroci bodo iz lesenih gradnikov sestavljali koliščarski voz, mlajši pa koliščarsko sekiro.

 

Koliščarska kuhinja - Z obiskovalci bomo pripravljali in pekli kruhke nad žerjavico. Izdelava in prikaz peke mesa (nutrija) na odprtem ognju, peke krapa v glini. Predstavitev žitnih kav in degustacija želodove kave.

 

Koliščarska hiša - Izdelovali bomo maketo stene iz prepleta, podobno kot so to delali koliščarji. Pri tem bomo uporabili naravne materiale: glineno mešanico, lesene veje, po potrebi vodo, slamo.​

Kako so si koliščarji izdelovali oblačila? - S pomočjo rekonstrukcije prazgodovinskih statev bomo predstavili način izdelovanja koliščarskih tkanin. Pri tkanju se bodo lahko preizkusili tudi obiskovalci sami! Na ustvarjalni delavnici si bomo iz gline naredili amulet za srečo in ga okrasili z značilnimi vzorci po zgledu koliščarske keramike.

 

Oblikovanje gline - Z mojstrico rokodelstva oblikujte glino v uporabne predmete.

 

Predstavitev deblaka - Eksperimentalni arheologi bodo predstavili letos izdelan deblak in potrebno opremo.

 

Izdelava kopije koliščarskega voza - Današnja mojstra lesa vam bosta razložila mojstrstvo koliščarskih oblikovalcev lesa na primeru koliščarskega voza.

 

Življenje na kmetiji - Ogledali si boste lahko mini živalski vrt udomačenih živali ter spoznali kako še danes koristijo človeku.

 

Pletenje košar - Predstavitev tehnike pletenja košar

 

Prazgodovinska kolišča okoli Alp - Predstavitev Prazgodovinskih kolišč okoli Alp, ki so od leta 2011 vpisana na UNESCO  Seznam svetovne dediščine 

 

Tkanine iz pradavnine - Gostje iz Avstrije bodo predstavili rekonstrukcije bakrenodobnih in bronastodobnih oblačil.

  • Facebook Black Round

© 2019 Dejan Veranič